Snart är vintern här och många är det som ska byta däck på sina bilar. Det råder ofta en stor stress, vilket kan leda till fler krockar och större panik. 

1930258-business-man-replacing-tireSka du iväg på semester med bilen är det en helt annan femma att vara nervös inför at få en tid för att byta däck på bilen, men annars kan du ta det lugnt. För är man bara lite flexibel så finns det alltid tider. Och det här med att däcken kommer att slitas mer om man byter förtidigt? Nej, enligt en artikel i Expressen så är det bara en myt – så byt när du har tid. På www.dack365.se kan du även smidigt handla nya däck, för vad som blir extra viktigt när det kommer till vinterdäck är att ha ett bra mönsterdjup så du kan hålla dig stabilt på vägen.

Att byta däcken själv

Ja, det här med att byta själv eller att lämna in bilen är självklart en vanesak och har man gjort et en gång så märker man att det inte är någon raketforskning – men det handlar om tid, tid som man kanske inte alltid har. Nu har det varit en otroligt mild höst, men man ska veta att det kan komma att slå om snabbt, och bor man i nordliga Sverige kan det vara en god idé att inte dra ut på det allt för längre. Säkerheten först som det så vackert heter. Självfallet går det att göra det själv och det finns många bra tips att tänka på: Tänk på att först av allt att bilen ska stå på en plan yta, lossa bultas och navkapslar, använd domkraft, smörj ytan där fälgen ligger åt, placera däcken rätt: HF = höger fram och HB är höger däck bak; glöm heller inte att kolla lufttrycket i däcken. För att även ta det säkra före det osäkra är att du efter en vecka kollar hur bultarna sitter – om de fortfarande sitter bra. Detta ska dock inte behövas om du lämnar in bilen hos en auktoriserad verkstad.