Ta dig ut i vinterns Sverige för att uppleva fantastiska julmarknader och kulinariska upplevelser på några av de bästa restaurangerna i landet. Det finns massor av prisbelönta ställen som serverar mat i världsklass och de flesta städer i landet har en eller flera marknader som erbjuder smaker i julens tecken.

Det är viktigt att bege sig ur och hitta på saker i vinterns mörker. Och vad är då mysigare än att resa runt i landet för att upptäcka nya platser och få nya smakupplevelser? Vintern och julen är perfekt för detta, och det är dessutom väldigt vackert att uppleva ett kallt Sverige. Här följer några tips på ställen att besöka i vinter.

Restauranger i toppklassgodmat

Halva nöjet med att resa är ju att äta gott. Och det kan man garanterat göra på många platser i här. Sverige är klassat som en av världens bästa restaurangländer och det är något som fler borde ta vara på. I Expressen kan man bland annat läsa om krogen Pappa Grappa i Norrköping, som av restaurangguiden White Guide klassats som en av landets bästa krogar att stanna till på under bilresan. Stannar man till där kan man även passa på att besöka Kolmårdens djurpark i Norrköping, där finns det massor av kul att uppleva i vinter. White Guide listar även Adam/Albin och Gastrologik i Stockholm, Sjömagasinet i Göteborg och Restaurang Vollmers i Malmö som restauranger i toppklass.

Julmarknader

Det finns massor av julmarknader i Sverige, och bland de mest kända är Julmarknaden på Liseberg, Stockholms julmarknad i Gamla Stan och på Skansen samt Taxinge Julmarknad i Nykvarn. Och i år har julhändelserna landet över börjat tidigt.

”Den stora perioden för julmässor är november men det är så lite småskalighet i det hela att vi kan inte sprida oss på alla mässor som finns i november. Så det blir det att vi får börja lite tidigare helt enkelt.” Säger utställaren Eva Gelin om julmässan på Rydals Museum till SR.