Ett resmål som blir allt mer populärt är Kroatien och detta är framförallt på grund av att allt fler vill uppleva Adriatiska havet – men det gäller att göra detta på rätt sätt.

Vill man uppleva Adriatiska havet är ett tips att hyra segelbåt i Kroatien med More Sailing och luffa runt bland de kroatiska öarna, men det gäller att veta vilka öar som man bara ska passera och vilka man ska ta sig i land på. Till exempel är faktiskt kusten vid fastlandet, som heter Dalmatien, något utöver det vanliga. Här hittas allt från sol och bad till fantastiska mat- och vinupplevelser. Och är det något som än är underskattat så är det just dalmatiska rivieran, det skriver i alla fall Svenska Dagbladets skribent som menar att Gud måste varit på ett väldigt bra humör när han skapade denna del av Kroatien – här finns allt man kan tänka sig av livets goda. Skribenten är heller inte ensam om att anse detta. Även Dagens Nyheter skriver om hur det inte är så konstigt att Dubrovnik som, hittas på södra Dalmatiens egna riviera, slår nya besöksrekord varje år. Så styr man rodret i Kroatiens övärld så ska man alltså inte underskatta ett besök även på fastlandet.

Öarna värda att besöka

Nog för att fastlandet är något extra ska man inte heller glömma att segla iland på någon av Kroatiens öar. Men som turist är det alltid svårt att veta vilka öar som är värt en landstigning och vilka som är vackrast att bara segla förbi. För precis som man skriver i ett resereportage i Expressen finns över 180 mil kust att se och närmare 1 200 öar i Kroatiens skärgård och därför är det viktigt att ha en plan. Ett smart tips att ta till sig är att man heller inte ska underskatta landets mest besökta öar såsom Hvar, Vis, Brac och Korcula vilka är populära av en anledning. På solsäkra ön Hvar finns till exempel härliga klippavsatser med kristallklart vatten att bada från och på Korcula är romantikens plats och här trivs nykära par med ett intresse för historia vilket gör dessa till två av landets mest attraktiva platser för turister. Söker man avskildhet kan man istället välja att besöka Brac som är hem till landets finaste strand Zlatni och på ön Vis finner man enkelt lugnet trots att just denna ö är kroatiska övärldens mest befolkade ö. sen finns såklart ytterligare tusen öar att välja bland, och det är alltid roligt att själv få upptäcka vilken kroatisk ö som är bäst!

Bra att veta om segling i Kroatien:

  • Ta sig hit – direktflyg från flera svenska flygplatser med olika flygbolag.
  • Bäst säsong – april och oktober, och vill man ha extra vind i seglet är omkring maj och juni att föredra, i till exempel augusti kan det bli svårt med hamnplatser.
  • Vett och etikett i hamnen – backa in båten till kajen och i hamnavgiften ingår ofta el och vatten samt även tillgång till dusch och toalett på de flesta öar.
  • Matkultur – fisk och skaldjur, samt influenser från det italienska köket.