Det pratas just nu om att svenskarnas semester står på spel: med den svaga kronan kommer semestern troligtvis bli dyr för oss ute i Europa. Samtidigt kommer Stockholm förmodligen att locka mycket turister i år, eftersom vår svaga krona gör deras euro mer värda. Res inom Sverige, hyr ut bostaden medan ni reser och boka semestern i god tid innan avresan. Lägg upp en budget i förväg för att minska risken för dyra impulser, men försök också vara pragmatisk. 

Det finns en rad olika tips som kan få din semester att bli billigare. En av den största utgiften brukar vara hotellnätterna. För att göra det billigare är det bra att veta på vilka sajter man kan jämföra hotell på och även i god tid ta reda på vilka stadsdelar man vill bo närmast. Då kan man nämligen cykla istället för att köpa dyra resor med kollektivtrafiken.

Väg alltid olika alternativ

Det samma gäller också om du ska äta ute. Välj en sajt som listar olika rekommenderade restauranger. Sätt i förväg upp en rimlig budget och var hela tiden målmedveten. Det vanligaste semestermisstaget är att köra slut på sig själv på långa promenader, och sedan behöva leta efter restaurang när ni väl är trötta och hungriga. Tänk proaktivt! Samtidigt är det en god ide att inte vara allt för inrutad – ingen vill resa med någon som inte kan tänka sig ta några spontana beslut alls. Var pragmatisk.

24kalmar.se listar många bra alternativ till den som vill få en semester utan några större chockartade ekonomiska konsekvenser. En av deras punkter är att hyra ut bostaden medan ni är borta. Många tänker att det inte kommer löna sig om man bara är ute på en weekend: men har du någonsin kollat på vad din lägenhet skulle kunna få per natt under högsäsong? Kanske kan de intäkter ni får in på att hyra ut bostaden betala för en av era restaurangkvällar, till exempel.