Som familj vill man hitta på saker och resa tillsammans. Och när vintern nu knackar på är det många som vill till varmare bräddgrader. Bästa resmål för resan är beroende på hur långt du tror ditt barn klarar att åka. Synen på att ta med sig barn på resan har förändrats drastiskt de senare åren och att byta blöjor och att ta med nappflaskor på flygen är nu en vanlig syn. Vi vill leva som vi alltid levat. Men, det finns stora risker med att resa med sitt nyfödda barn. Enligt en lång artikel från svd.se kan man läsa följande:

Vi vet att de flesta avvikelser vad det gäller lungor och hjärta upptäcks vid tvåmånaderskontrollen. Ett oupptäckt hjärtfel kan innebära att ett barn blir allvarligt sjukt. Man konfronterar sina barn med en annan miljö där sjukdomar som mässlingen, tuberkulos och malaria faktiskt inte är utrotade. Många föräldrar tycks inte inse riskerna, och vaccin mot mässling ges vanligen inte förrän barnet är 18 månader. Malariaprofylax till mycket små barn finns det mycket lite forskning kring, och har barnet blivit lite större finns alltid risken för tarminfektioner som dysenteri eller salmonella.

Att resa som en familj till platser långt bort är en lyx som vi bör unna  oss. Men vi bör även känna till alla faror som lurar och överväga om det kanske inte är värt att vänta några månader med resan för att vara tryggare med att barnet vuxit lite och fått vacciner. Då kommer resan få mer avkoppling och större chans till lyckliga minnen.