I dag skriver vi om kvinnor till havs, om resor till ställen en bara kunde drömma om samt om vilka dyra misstag man gör när man bokar resa.

 

ArubaI en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om utvecklingsländer som man med fördel kan resa till, särskilt eftersom de klassas som etiska av organisationen Ethical Travel. Organisationen använder sig av information från olika trovärdiga källor som Världsbanken, Reportrar utan gränser, Unicef med flera och EPI som ett index att mäta arbete med miljön med. De har även tagit hänsyn till hur länderna behandlar sina djur, om de respekterar mänskliga rättigheter och hur utbyggd den sociala välfärden är. De länder som du gärna får resa till 2016, och det med gott samvete, är bland andra Grenada, Kap Verde, Mikronesien, Mongoliet, Panama, Samoa, Tonga, Tuvalu, Dominica och Uruguay.

Är det viktigt för dig som resenär hur människor, djur och natur behandlas, tas om hand och mår är det bra att hålla lite koll på den ideella organisationen Ethical Travel, de publicerar årligen en lista över de tio mest etiska utvecklingsländerna i världen och grundades av journalisten Ralph Crawshaw redan för femton år sedan. Hans mål med organisationen var då att försöka få resenärer att bojkotta Burma, samtidigt som han framhävde det goda och nyttiga för den enskilde och egentligen alla, med att resa och vidga sina sinnen. Vad däremot flygresan dit ger för effekt på miljön diskuterar inte organisationen, men det är det även bra att ta i beräkning när man planerar sin resa.

Tänk på detta inför resebokningen

Alldeles oavsett om man ska boka en galapagos resa eller en solsemester till Mallorca, är det bra att tänka på vissa saker som kan bli dyra misstag om det går snett. Tips, råd och inspiration är hämtad från en artikel som vi hittar i Expressen. Vi listar några här nedan:

  • Betala inte din kompis resa med ditt kort, blir kompisen sjuk får denna inga pengar tillbaka
  • Köp ingen onödig försäkring som du redan har i ditt betalkort eller i hemförsäkringen
  • Europaresor är billigast en månad innan avresa, inte senare eller tidigare än så
  • Det är billigast att boka resa med avresedag på en torsdag
  • Det är ofta billigast på lågprisbolagens egna hemsidor, utan mellanhand som flygsökmotorer
  • Ha koll på datum, tidszoner och stavning av namn så inget går fel

Boeing 737 Ryan AirFör den som vill bege sig ut till havs är ett bra tips att läsa en del böcker om sjömanslivet, eller se filmer som The Life Aquatic med Bill Murray eller det nya dramat Alices resa om en längtande kvinnlig chefmekaniker.

Den sistnämnda filmen handlar om just Alice som älskar livet till havs på det stora lastfartyget Fidelio, som kryssar mellan hamnar i Europas vatten. Utanförskap och gemenskap i en blandning med dagboksanteckningar från en avliden besättningsman och ändlösa vågor sammanfattar filmen. Mer om denna film samt en fullständig recension kan man läsa om här i en artikel som vi hittar i Svenska Dagbladet.

 

Sedan finns det dessutom gott om filmer som särskilt eggar resnerven, till exempel filmer där storstäder utforskas med action och stillsamma, vackra vyer eller filmer där naturen får stå i fokus med bergskedjor, snötäckta toppar, djup skog och spegelblanka sjöar. Inspirationen finns lite varstans man tittar, och hur man vill se på det hela.