Det finns många olika sätt på vilka man kan gå tillväga när det är dags att boka en resa. För ett tiotal år sedan var det allra vanligaste, ja nästan det enda alternativet, att man gick in till en resebyrå och pratade med en resebyråtjänsteman om var man ville åka och när, och så tog hen fram de olika alternativ som fanns. Oftast blev det en charterresa med flyg och boende inkluderat som ett paket, men det kunde också bli tal om en reguljär resa där resebyrån bokade flyg och hotell separat.

Inte så svårt om du vet var du ska kolla

Nuförtiden är möjligheterna att snickra samman sin egen resa i det närmsta oändliga, och det har vi internet att tacka för. Det finns massor av flygjämförelsesajter att välja mellan, och minst lika många sajter som erbjuder hotell i världens alla hörn. För att inte tala om alla alternativ till flyg och hotell. Inte konstigt att man kan känna sig lite förvirrad ibland! Men sanningen är att det egentligen är väldigt enkelt att boka billiga flyg, det gäller bara att veta var man ska leta. DN har publicerat en guide kring hur man ska gå till väga, och de säger bland annat…

”Börja hos en prisjämförelsesajt, det vill säga en sökmotor med förslag från olika flyg-bolag och nätrese­byråer. Priset kan variera mycket för en biljett med samma bolag, samma villkor och samma tider, beroende på vilken nätresebyrå som säljer den. […] Mata in avreseort, ­destination och önskade datum, och du får förslag sorterade efter pris. Men de ­billigaste biljetterna kan medföra konstiga resvägar och obekväma mellanlandningar. Förbättra jämförelsen och sortera förslagen efter flygtid. Sök också på närliggande datum, då det kan vara ­billigare att flyga. Många storstäder har flera flyg­platser. Kolla priset till samtliga av dem.”