Danmark och Spanien är de populäraste resmålen för oss svenskar. En utlandssemester i all ära, men ibland kan det kännas skönt att vara på känd mark. En backpack-semester i Sverige kan vara det som får dig att bli kär i ditt hemland på nytt.

Vi svenskar reser bara mer och mer och förra året gjorde vi så mycket som 18 miljoner utrikesresor. De länder som vi åker mest till är de nordiska länderna med undantag för Spanien. Det soliga landet toppar listan över vilka länder vi åker till och förra året gjorde vi 2,1 miljoner resor dit. Men för alla oss som inte är så sugna på ett annat språk, annan valuta och andra seder, är Sverige det perfekta resmålet.

När du ändå är ute på resande fot kan en idé vara att besöka flera av Sveriges städer. Åk till exempel ner till vackra västkusten och besök Göteborg. Staden är Sveriges näst största och har ungefär en miljon invånare. Vill du se det mesta av Göteborg kan du bo billigt i charmiga Majorna som är en av Göteborgs stadsdelar. Här kan du bland annat besöka Sjöfartsmuseet Akvariet – museet där du kan utforska relationen mellan hav och människa. På museet kan du besöka akvariet, någon av utställningarna eller testa fartygssimulatorn. Är du under 25 år har du fri entré.

När du besökt Sveriges södra delar kanske du vill se vad Norrland har att erbjuda.

Ett besök i till exempel Sundsvall kan passa dig som är sugen på att se en vacker stad i norr. När du är där kan du bland annat besöka Norra berget, som är Sundsvalls stadspark. Här finns djurhagar, promenadstigar, utsiktstorn, lekstugor och restauranger. Parken påminner om Skansen i Stockholm.

Vill du därefter se Sveriges största stad, välkomnar Stockholm dig med öppna armar. Här kan du besöka sevärdheter som Kungliga slottet, Gamla stan och Djurgården.